Vijf elementen voeding is de leer van de voeding volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. De vijf elementen voeding heeft een aantal uitgangspunten met als doel de vertering van het voedsel zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Milt en maag zijn, in de Chinese visie, voor de vertering het belangrijkst. Stel je voor dat je maag de koekenpan is waar al het eten inkomt en de milt een vuurtje (verteringsvuur) wat het eten verwarmt en “gaart” ofwel zo bewerken dat het als voeding kan dienen voor ons lichaam. Het is belangrijk dat ons “verteringsvuur”optimaal brandt om het voedsel zo makkelijk mogelijk te kunnen verteren. Voor het lichaam is het prettig als de vertering goed is. Verteringsproblemen zijn o.a te merken aan: vermoeidheid, opgeblazen gevoel, vol gevoel, winderigheid, misselijkheid, brijige ontlasting.
De laatste jaren zijn er vele visies naar buiten gebracht over wat goede voeding kan zijn. Belangrijk is dat het op jou is afgestemd, dat je je er goed bij voelt, er energie uithaalt, niet moe van wordt en kunt genieten van een maaltijd.
Samen met u kijken wat de klachten zijn, de voedingsgewoontes, voorkeuren, gezinsleden, werk, enz, en dan een voedingsplan maken die op u afgestemd is. Daarnaast geef ik makkelijk in te passen praktische tip die je kunnen helpen om je beter te voelen. Bijv. een beetje citroenrasp en/of citroensap ondersteunt de vertering.
Om een idee te krijgen hoe recepten eruit kunnen zien heb ik samen met een vriendin een website gemaakt met recepten die voldoen aan de vijf elementen principes. Dit zijn algemene recepten die niet zijn toegeschreven aan specifieke klachten.