Vijf elementen voeding

Vijf elementen voeding is de leer van de voeding volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. De vijf elementen voeding heeft een aantal uitgangspunten met als doel de vertering van het voedsel zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

  1. Voeding moet zo natuurlijk mogelijk zijn (dus zonder toevoegingen).
  2. Houd rekening met de smaken die ons lichaam kent, te weten: zoet, zuur, zout, bitter en scherp.
  3. Houd rekening met de thermische waarde van voeding. Bijv. komkommer heeft een koude thermische waarde en kerrie heet.
  4. Houd rekening met de gezondheid of te wel met de klachten, met het seizoen, het tijdstip van de dag, werk, enz.

Koekenpannetje

Milt en maag zijn, in de Chinese visie, voor de vertering het belangrijkst. Stel je voor dat je maag de koekenpan is waar al het eten inkomt en de milt een vuurtje (verteringsvuur) wat het eten verwarmt en “gaart” ofwel zo bewerken dat het als voeding kan dienen voor ons lichaam. Het is belangrijk dat ons “verteringsvuur”optimaal brandt om het voedsel zo makkelijk mogelijk te kunnen verteren. Voor het lichaam is het prettig als de vertering goed is. Verteringsproblemen zijn o.a te merken aan: vermoeidheid, opgeblazen gevoel, vol gevoel, winderigheid, misselijkheid, brijige ontlasting.

Wat is goede voeding?

De laatste jaren zijn er vele visies naar buiten gebracht over wat goede voeding kan zijn. Belangrijk is dat het op jou is afgestemd, dat je je er goed bij voelt, er energie uithaalt, niet moe van wordt en kunt genieten van een maaltijd.

Samengevat:

  • Goede voeding: voedt je lichaam en geest.
  • Goede voeding: is zo natuurlijk mogelijk.
  • Goede voeding: heeft alle smaken in zich die ons lichaam kent (zoet, zuur, zout, bitter en scherp).
  • Goede voeding: je lichaam kan het makkelijk verteren.
  • Goede voeding: houdt rekening met de persoon die je bent, je gezondheid, je aanleg.
  • Goede voeding: houdt rekening met de seizoenen, met de kou en de warmte.
  • Goede voeding: daar zijn héél veel waarheden over, dit is er één van.

Wat kan ik hieraan bijdragen?

Samen met u kijken wat de klachten zijn, de voedingsgewoontes, voorkeuren, gezinsleden, werk, enz, en dan een voedingsplan maken die op u afgestemd is. Daarnaast geef ik makkelijk in te passen praktische tip die je kunnen helpen om je beter te voelen. Bijv. een beetje citroenrasp en/of citroensap ondersteunt de vertering.

Klachten waarbij voeding een rol kan spelen?

  • Vermoeidheid.
  • Koude handen, voeten, billen of algehele kou.
  • Opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen.
  • Diarree, brijige of harde ontlasting.
  • Regelmatig trek in zoet, hongergevoel na de maaltijd.
  • Geen trek in eten, overeten.
  • Overgewicht, onder gewicht.
  • Menstruatie problematiek.
  • Allergieën, droge huid, nagels, haren.
  • Enz.

Recepten

Om een idee te krijgen hoe recepten eruit kunnen zien heb ik samen met een vriendin een website gemaakt met recepten die voldoen aan de vijf elementen principes. Dit zijn algemene recepten die niet zijn toegeschreven aan specifieke klachten.

naar de website van Andere Koek

Merima is aangesloten bij:
BvK
NIBG
RBCZ
Merima
praktijk voor toegepaste kinesiologie &
neuro-ontwikkelingstherapie
Marga Nimeijer-Wessel
Ruinerweg 22
7958 RC Koekangerveld
tel: 062 459 1637
e-mail: m.nimeijer@merima.nl